Home Blog Artikelen Time management – 7 tips van de Islam

Time management – 7 tips van de Islam

Islam Time Management

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht dus niet tot morgen om je leven te beteren. Begin er vandaag aan, want misschien komt morgen nooit.

De Islam hecht grote waarde aan hoe je je tijd besteedt (time management). Muadh ibn Jabal, een Metgezel van de Profeet, vertelt dat Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zijn met hem) heeft gezegd:

“Een dienaar van God zal op de Dag des Oordeels blijven rechtstaan tot hij over vier zaken wordt ondervraagd: zijn leven en hoe hij het heeft doorgebracht, zijn jeugd en hoe hij ze heeft gebruikt, zijn bezittingen en hoe hij ze heeft verworven en beheerd, en zijn kennis en hoe hij die heeft gebruikt.”

Hierdoor beseffen we dat we ons leven niet mogen verspillen aan onbenulligheden. Vooral de jeugdjaren zijn daarbij belangrijk, want zij zijn de meest productieve.

1. Begin de dag met een doel voor ogen

psychische en spirituele gezondheid

Begin je dag met een doel voor ogen. Onze intentie van alles wat we doen, zeggen, enzovoort moet zijn dat we het voor God doen.

“Zeg: Waarlijk mijn gebed, mijn offer, mijn leven en mijn dood zijn voor Allah, de Heer der Werelden.” [Edele Koran 6:162]

De reden waarom het belangrijk is onze tijd goed te besteden is om op drukke dagen een evenwicht te brengen tussen onze fysieke en spirituele activiteiten. Zo is bijvoorbeeld je intentie om te gaan werken dat je je Heer tevreden stelt door productief te zijn voor de mensheid en dat je je familie en de noodlijdenden helpt door geld te verdienen. Je neemt afstand van schadelijke stoffen, zoals drugs en alcohol, omdat God ze heeft verboden en om op die manier zorg te dragen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

2. Vroege vogels vangen de vetste wormen

Vroege vogel

Sta vroeg op en je tijd zal gezegend zijn. Profeet Muhammad ﷺ heeft gezegd:

“God heeft voor mijn volk de vroege uren gezegend gemaakt.”

Doof dus ‘s avonds vroeg de lichten om ‘s morgen vroeg te kunnen opstaan. Je zal merken dat je dag zoveel meer gezegend is. Je hebt meer energie en je lichaam is beter uitgerust. Dat voel je de hele dag door.

3. Het belangrijkste eerst

To Do List

De kunst om twee keer zoveel te doen in half zoveel tijd. Beheer je tijd met verstand. Maak een takenlijst voor je week. Begin met het allerbelangrijkste, omdat je dan nog veel energie hebt. Leg eerst de belangrijke taken vast in je agenda, dan de minder belangrijke er tussendoor. Laat wat openingen voor onverwachte opdrachten. Wees niet perfectionistisch en delegeer taken aan anderen. Ook dat zal je veel tijd besparen.

4. Zeg nee tegen multitasking

No to Multitasking

Wees op je hoede voor multitasking. In tegenstelling tot wat men over het algemeen denkt, werk je helemaal niet sneller door multitasking. Het vertraagt juist je tempo en leidt tot minder kwaliteitsvol werk. Bovendien verhoogt het je stressniveau. Het is schadelijk. In plaats van harder werken moet je slimmer werken.

Profeet Muhammad ﷺ heeft gezegd:

“Wanneer iemand van jullie iets doet, houdt Allah ervan dat hij het perfect doet.”

Stel je voor dat je een maaltijd wil bereiden. Tegelijkertijd vragen de kinderen je om hen te helpen met hun huiswerk en rinkelt in de achtergrond ook nog eens de telefoon. Van stress gesproken. Wat je in plaats daarvan moet doen is een vast tijdstip bepalen voor elk van die taken. Doe jezelf een plezier en zet je telefoon ‘s avond af zodat je “quality time” vrij hebt voor je gezin.

5. Werk aan je gezondheid

Gezonde Levensstijl

Werk aan goede eet- en drinkgewoonten. In de Koran waarschuwt de Almachtige God ons voor gulzigheid.

“(…) En eet en drink, maar verspil niet door buitensporigheid. Voorzeker, Hij houdt niet van de verkwisters.” [Edele Koran 7:31]

Gulzig eten en drinken is niet alleen schadelijk voor het lichaam, maar ook mentaal en spiritueel. Het blokkeert de geest en maakt een mens lui op het vlak van werk en aanbidding. Eet minder, en maak er een punt van om huisbereide maaltijden te eten. Probeer om niet meer dan één keer per week uit huis te eten. Vermijd junkfood, te veel suiker, vet en zout, en ook bewerkt en rood vlees. Eet meer groenten, fruit en volkoren brood en pasta.

6. Het nut van lichaamsbeweging

Naar de gym

Lichaamsbeweging geeft je niet alleen meer energie voor je andere activiteiten doorheen de dag. Je krijgt er ook een betere gezondheid door en het voorkomt dat je ziek wordt. Streef ernaar om ten minste drie keer per week aan sport te doen. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals een half uurtje wandelen. Doe jezelf een plezier. Trek de natuur in, in plaats van je weekends door te brengen in een shoppingcenter. Het is een goede gelegenheid om met vrienden of familie iets in de buitenlucht te doen. Bovendien is het een fantastische manier om de schoonheid van Gods schepping te bewonderen.

Profeet Muhammad ﷺ heeft gezegd:

“De sterke gelovige is beter en meer geliefd door Allah dan de zwakke gelovige, terwijl er goeds is in beiden.”

7. Ga op zoek naar je roeping

Hobb, Zelfvertrouwen

Krik je zelfrespect op aan de hand van goede hobbies. Ben je een handige Harry? Heb je een goede pen? Misschien hou je van reizen en ontdekkingstochten? Gebruik je talenten ook voor vrijwilligerswerk. Jouw ideeën kunnen bijdragen tot betere lessen in je lokale moskee en zelfs in de gemeenschap in het algemeen. Ga op zoek naar je roeping.

Hoe weet je dat je productief bent,
en niet gewoon druk-druk?

Wanneer je je tijd goed beheert, zal je resultaten zien. Als je vast zit in steeds weer dezelfde routine terwijl noch jij noch je omgeving verandert, dan ben je gewoon druk bezig. Als je echter dichter tot God komt en nieuwe dingen leert, en wanneer je de harten en geesten van je familie en je gemeenschap raakt, dan oogst je de vruchten van je productiviteit. De bedoeling van goed tijdsbeheer is dat je een evenwicht bereikt in je spirituele en fysieke activiteiten op drukke dagen. Tijdmanagement is essentieel voor het vervullen van ons doel in het leven, namelijk dat we ons aan God onderwerpen en Hem gehoorzamen en aanbidden.

Een nieuw hoofdstuk

Je verdient een beter leven. De Islam is meer dan een geloof, het is een levenswijze. Stel het niet uit om de waardevolle zegeningen van de Islam aan je leven toe te voegen. Begin vandaag nog met het toepassen van deze 7 stappen naar een betere tijdsbesteding en je zal zien dat een nieuw hoofdstuk van je leven begint. Voed jezelf op spiritueel vlak, op lichamelijk, intellectueel en emotioneel vlak. Als dat allemaal in evenwicht is met elkaar zal je leven de moeite lonen.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Hajj, de reis naar Mekka die je leven verandert

Mekka is een stad in het westen van Saoedi-Arabië, een plek waar miljoenen moslims uit de …