Home Basiskennis Wetenschap De Koran over de hersenen

De Koran over de hersenen

Koran over de hersenen

Het is een van de wonderen van de Koran dat hij spreekt over wetenschappelijke onderwerpen die pas eeuwen later werden ontdekt. Zoals over de hersenen.

In de Koran zegt God over een van de boosaardige ongelovigen, die de Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zijn met hem) had verboden om te bidden bij de Ka’bah (de Heilige Moskee):

“Nee! Als hij niet ophoudt, zullen Wij hem bij zijn voorhoofdslok grijpen! Een leugenachtige, zondige voorhoofdslok!” [Edele Koran 96:15-16]

Verband tussen het voorhoofd en iemands neiging om te liegen en te zondigen

Waarom noemt de Koran het voorhoofd leugenachtig en zondig? Waarom zegt de Koran niet dat het de persoon is die leugenachtig en zondig is? Wat is het verband tussen het voorhoofd, liegen en zondigheid?

Kijken we naar de voorkant van de schedel, dan vinden we ter hoogte van het voorhoofd het prefrontaal gebied van het cerebrum.

Wat leert de fysiologie ons over de functies van dit gebied?

Het boek “Essentials of Anatomy and Physiology” (Basisbegrippen van de Anatomie en Fysiologie) zegt over dit gebied het volgende:

“De motivatie en het vooruit plannen en aanvatten van handelingen gebeuren in het voorste deel van de frontale lobben, het prefrontale gebied. De cortex is het gebied waar associaties worden gemaakt…”

Het boek zegt ook: ”Wat betreft de rol van de cortex in de motivatie, denkt men ook dat het prefrontale gebied het functionele centrum voor agressie is…”

Dit deel van de hersenen is dus verantwoordelijk voor de planning, de motivatie en de aanzet van goed en zondig gedrag. Het is tevens verantwoordelijk voor het vertellen van leugens of waarheid.

Met andere woorden, daar wordt beslist om al dan niet de waarheid te vertellen. Het is dus wel passend dat de Koran het voorhoofd als leugenachtig en zondig beschrijft wanneer iemand leugens vertelt of een zonde begaat:

“Een leugenachtige, zondige voorhoofdslok!” [Edele Koran 96:16]

Pas tijdens de afgelopen zestig jaar hebben wetenschappers deze functies van het prefrontale gebied ontdekt, aldus Professor Keith L. Moore (Scientific Miracles in the Front of the Head p.41)

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Time management – 7 tips van de Islam

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht…