Home Vragen Het huwelijk Eén man – vier vrouwen? Polygamie in de Islam

Eén man – vier vrouwen? Polygamie in de Islam

vrouwen

Hoe rechtvaardig is het dat een man volgens de Islam vier vrouwen mag hebben?


Als je ons bekritiseert omdat we vier vrouwen mogen hebben… Hoeveel vriendinnen mag jij wettelijk hebben? Zoveel als je in je wagen of je busje kan proppen, denk ik. Er staat geen limiet op, dus je kan een bus voor ze huren.

Maar bij ons zijn er grenzen. We mogen er niet meer dan één hebben, tenzij we ze allemaal gelijk behandelen.

Toen het gebod kwam, kwam dat terecht bij een volk dat veel vrouwen had en de mannen konden hen niet allemaal gelijkwaardig behandelen. Sommigen van hen hadden er meer dan vier. Voor hen was het dus geen goed nieuws, want ze moesten nu van sommige van hun vrouwen scheiden.

Vandaag zijn de Moslims het meest monogame volk op aarde. We beoefenen geen polygamie. Het heet polygynie, want een vrouw kan geen 4 mannen, of 5 of 10 huwen. Waarom? Omdat de Islam rechten en grenzen kent.

Wanneer er een baby komt, is het de man die financieel verantwoordelijk is voor de zorg voor dat kind, niet de vrouw. De man is verantwoordelijk voor die baby. Het is zijn kind en hij moet er financieel voor instaan, of niet? En wanneer hij overlijdt, gaat de erfenis naar dat kind. Hoe kan dat, wanneer het kind niet weet wie zijn vader is? Als een vrouw meer dan één echtgenoot heeft, hoe weet het kind dan wie van hen zijn vader is?

Maar wacht. Er is nog iets waarover ik wil dat je nadenkt. Een man heeft ook zijn beperkingen in de Islam, want hij mag niet huwen met een vrouw die al getrouwd is. Dus in een gemeenschap van 100 vrouwen, waarvan er 99 gehuwd zijn, heeft hij slechts één mogelijkheid. De vrouw kan echter in een gemeenschap met 100 mannen, zelfs wanneer ze allemaal gehuwd zijn, om het even welke echtgenoot kiezen, behalve degene die al vier vrouwen heeft. Bovendien heeft ze het voordeel dat ze al weet hoe hij zijn andere vrouwen behandelt en verzekert de Koran haar dat ze diezelfde goede behandeling zal krijgen.

Het voordeel is dus voor de vrouw, niet voor de man, want telkens de man er een vrouw bij neemt, laadt hij extra verplichtingen en nog meer verantwoordelijkheid op zijn schouders. Bovendien wordt hem in de Edele Koran 4:34 bevolen dat de mannen de beschermers, voorzieners en verzorgers van de vrouwen zijn. De mannen dragen die verantwoordelijkheid, terwijl de vrouwen geen cent van hun eigen geld hoeven bij te dragen aan het huishouden. Als zij een miljonair is en hij is een vuilnisman, dan nog is hij degene die moet betalen om voor haar te zorgen.

Trouwens, in het echte leven verdient mijn vrouw meer dan ik. Ze doet iets met bakken, van thuis uit. Ze maakt koekjes en dergelijke, en aan het einde van de week heeft zij meer geld dan ik. Dan herinner ik haar eraan dat – al is ze er niet toe verplicht – Allah enorme, enorme Adjr geeft voor haar Sadaqa aan de armen. Ik kan je vertellen dat zij een hele hoop Adjr daar bij ons verzamelt, alhamdulillah.

Dit is dus een belangrijk punt en veel vrouwen vinden het leuk – eens ze beseffen dat ze zo’n hoge positie bekleden in de Islam – omdat ze worden behandeld als een koningin. Zou jij het niet leuk vinden te worden behandeld als een koning? Dat is dan ook het volgende deel van het vers. Omwille hiervan is de vrouw vroom gehoorzaam aan Allah, en uiteraard ook aan haar echtgenoot want “deze man brengt echt wel offers voor mij. Als ik iets nodig heb voor mijn gezondheid, onderdak, kleding, voeding of drank, onderwijs voor mijn kinderen… dan is het deze man die ervoor moet zorgen.” En wanneer ze een eigen carrière heeft, mag ze haar geld houden. Daarom is het ook niet noodzakelijk dat een vrouw buitenshuis geld gaat verdienen, want het is voor haarzelf. Wanneer ze erft, behoudt ze alles zelf. Dat is de reden waarom bij een erfenis de jongens een groter deel krijgen dan de meisjes, want de jongens moeten het dan meteen gaan besteden aan de zorg voor de vrouwen in hun familie, terwijl de meisjes alles zelf mogen houden. In de Islam is er dus iets dat niet gelijkheid maar billijkheid heet. Gelijkheid betekent dat alles hetzelfde is, maar dat is het niet.

In de realiteit is niet alles gelijk. Kan een man een baby krijgen? Ik dacht het niet, maar een vrouw kan het wel. Dus is het billijk dat de man de dingen doet die een vrouw niet kan, vooral in die tijd. En elke maand, wanneer de vrouw haar maandelijks ongemak heeft en alles moeilijker en lastiger voor haar is, is het de verantwoordelijkheid van de man om voor haar te zorgen. Dat is geen optie, maar een verplichting.

Sheikh Yusuf Estes

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Time management – 7 tips van de Islam

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht…