Home Basiskennis Ramadan en Eid Hoe vieren de moslims Eid? De pracht van Eid

Hoe vieren de moslims Eid? De pracht van Eid

Hoe vieren de moslims Eid

Heb je al eens berichtjes met wensen voor Eid gezien of gehoord? Vroeg je je toen af wat voor een feest dat is? Wat betekent het? Waarom wordt het gevierd, en wanneer? En hoe vieren moslims Eid? Zo meteen worden je vragen beantwoord, naarmate je de pracht van het Eid-feest ontdekt.

Wat houdt Eid in?

Het woord “Eid” betekent festival of feest, en verwijst dus naar een gebeurtenis die we vieren. Moslims vieren elk jaar twee soorten Eid, na de twee belangrijkste daden van aanbidding. De eerste heet “Eid ul Fitr”, wat “het einde-vastenfeest” betekent. Het feest valt dus nadat we de hele maand Ramadan hebben gevast. Het tweede, dat we kennen als “Eid-ul-Adha”, is het “Offerfeest.” Dat vieren we meteen na het voltooien van de Hajj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka. Voor elke moslim is Eid een periode van feest, plezier, samenzijn, overvloed en delen. Het is iets om steeds weer naar uit te kijken.

Eid Ul Fitr

Tijdens de Ramadan vasten de moslims om zichzelf te zuiveren en nader tot God te komen. De Ramadan is zoiets als een retraite, een periode waarin we even onze wereldse zorgen naast ons neerleggen en ons concentreren op onze spiritualiteit en op onze band met Hem die ons het leven en alle zegeningen erin heeft gegeven. Na een lange spirituele retraite van maximaal 30 dagen is het niet meer dan logisch om het afsluiten van die periode te vieren. Dat is waar Eid ul Fitr om draait.

Eid Ul Adha

De Hajj is de bedevaart naar Mekka die eens per jaar door miljoenen moslims allemaal tegelijk wordt verricht. Met Eid Ul Adha vieren we het offer dat Abraham bereid was te brengen voor God, en de barmhartigheid van God voor hem, en we maken het gebeuren opnieuw zichtbaar door het na te doen. Moslims vieren die dag door een schaap te offeren en het te delen, niet alleen met familie en vrienden, maar ook met de minderbedeelden.

Wanneer vier je Eid?

Eid ul Fitr begint bij het waarnemen van de nieuwe maan die het einde van de islamitische maand Ramadan en het begin van de volgende maand aangeeft.

Eid ul Adha is een feest dat daarentegen vier dagen duurt, te beginnen op de dag na het voltooien van de Hajj.

De Eid-wensen

De moslims feliciteren elkaar door “Eid Mubarak” te zeggen, wat “Gezegende Eid!” betekent.

Eid viering

Eid-gebed

Moslims beginnen de dag van Eid met het gemeenschappelijke Eid-gebed, dat soms in de moskee wordt verricht maar vaak ook ergens in de open lucht. Het is raadzaam om, voor je vertrekt naar het Eid-gebed, een bad te nemen en je beste kleren aan te trekken om er feestelijk uit te zien. Op weg naar het Eid-gebed reciteren de moslims de volgende tekst in het Arabisch:

Allah is groot! Allah is groot! Allah is groot! Er is geen andere god behalve Allah. Allah is groot! Allah is groot! Aan Hem behoort alle lof en dank.

Spiritueel succes vieren

Na het Eid-gebed komen de mensen bijeen voor een feestmaal met familie en vrienden, en genieten ze van een waaier aan lekkere schotels. Sommigen reizen zelfs naar hun thuisland om met de hele familie te vieren en de familiebanden opnieuw aan te halen. Er is een waardevolle traditie om ter gelegenheid van Eid geschenken uit te wisselen. In Afrika is het bijvoorbeeld de gewoonte om de kinderen dan nieuwe schoenen en kleren te geven. Soms krijgen de kinderen geld, waarmee ze dan snoepgoed kopen om er samen met hun vriendjes en neefjes en nichtjes van te genieten. In Westerse landen krijgen kinderen geschenken in plaats van geld en versieren de ouders het huis om een feestelijke sfeer te creëren voor de hele familie. Eid is bedoeld om het voltooien van een spirituele plicht te vieren, maar ook als een periode om banden te versterken, te kussen en te knuffelen en plezier te hebben met familie, vrienden en de hele gemeenschap.

Een uitnodiging tot een feest

Voor elke moslim is Eid een periode van liefde, vrede en vriendschap. Overal ter wereld reiken moslims hun niet-moslim buren en vrienden de hand en organiseren ze uitstapjes en etentjes. Waarom vier je het volgende Eid-feest niet eens samen met je moslim-buur of -collega? Zou het niet fijn zijn te weten hoe het voelt?

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Time management – 7 tips van de Islam

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht…