Home Basiskennis Ramadan en Eid Wat is Eid? Waarom vieren de Moslims die dag?

Wat is Eid? Waarom vieren de Moslims die dag?

Eid-Waarom-vieren-de-Moslims-die-dag

Waarover gaat Eid? Kunnen Moslims plezier maken?

Eid Al-Fitr betekent het einde van de Ramadan, de dag waarom de Moslims overal ter wereld hun vastenmaand afsluiten.

Dit feest heeft in de Islam een heel bijzondere betekenis en atmosfeer.

Het is een gelegenheid om nog meer goede daden te verrichten en toont onze vastberadenheid om onze gehoorzaamheid en onderwerping aan de ene God, Allah, vol te houden.

Waar is de maan?

Eid valt niet op een vaste datum van de Gregoriaanse kalender, zoals bijvoorbeeld Kerstmis. De datum van Eid verschuift volgens de Islamitische maankalender.

Het is een Feestdag!

In moslimlanden is Eid een officiële feestperiode van ten minste drie dagen.

Veel schooldistricten in de Verenigde Staten hebben deze Islamitische feestdag recent erkend en geven hun studenten die dag vrij.

Wrijven, schrobben en veranderen

Moslims beginnen het feest met een bad, trekken hun beste kleren aan en eten enkele dadels voor ze naar de moskee gaan om de dag in te zetten met een gebed.

Een bijzonder gebed

Het speciale Eid-gebed brengt de Moslims samen om Gods zegeningen te gedenken en om Zijn glorie en grootsheid te vieren.

Het gebed vindt plaats net na zonsopgang. Iedereen – mannen, vrouwen en kinderen – wordt aangemoedigd om de preek van een uur bij te wonen.

Dag zonder armen!

Een bijzondere bijdrage, die Zakaat a-Fitr wordt genoemd, wordt aan de armen geschonken. Dat geschenk bestaat uit voedsel (gerst, dadels, rozijnen of tarwebloem) om de noodlijdende Moslims te voeden, zodat ze voldoende hebben voor de periode van Eid.

De andere weg

Het wordt aanbevolen om een andere route te nemen op de terugweg van de moskee. Zo wordt de vreugde van die dag verder verspreid en laat je aan de hele stad zien dat het feest is.

Familie-Fiësta

Mjam! Familieleden en vrienden komen bijeen om te eten, wonen optochten en vieringen bij en brengen de dag door in elkaars gezelschap.

Geschenken heen en weer

Het is een traditie om kinderen en familieleden kadootjes te geven ter gelegenheid van Eid. Leuk!

Gedenk Allah

Tenslotte is dit vooral een periode om Allah te gedenken, om Hem te danken voor al Zijn zegeningen en om Hem om vergiffenis te vragen.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Time management – 7 tips van de Islam

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht…