De islamitische vastenmaand: oorsprong van de Ramadan
De Ramadan, de 9° maand van de islamitische kalender, werd ingesteld als een Heilige Maand voor de moslims, nadat de Koran tijdens Laylat al-Qadr (vaak vertaald als “de Nacht van Macht, of van Kracht”) aan Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zijn met hem) werd geopenbaard.
Het naleven van de Ramadan werd door de Koran verplicht gemaakt doordat Allah zegt:
“DE MAAND RAMADAN IS HET, WAARIN DE KORAN WERD NEERGEZONDEN, ALS LEIDING VOOR DE MENSHEID EN ALS DUIDELIJK BEWIJS VAN DE LEIDING EN DE NORM.”
[EDELE KORAN 2:185]
Aangezien de maankalender niet samenvalt met de zonnekalender, verschuift de datum van de Ramadan elk jaar ongeveer 10 dagen. Aan het einde van de maand wordt Eid gevierd.
Het trendy vasten – De routine van een moslim
Vasten is het sleutelelement van de Ramadan. Gedurende deze maand vasten de moslims van zonsopgang tot zonsondergang, zonder voedsel of drank. Vóór zonsopgang eten ze Soehoer. Bij zonsondergang komen familie en vrienden samen voor de Iftar, de maaltijd die de moslims eten om het vasten te verbreken.
Vasten werd trouwens de nieuwste trend, toen enkele gezondheidsgoeroes het vastendieet of het 5:2-dieet bedachten. Gezondheidscoaches, fitness-experts en trainers verspreidden de boodschap. Dit zette voedingsdeskundigen en de medische wereld ertoe aan om het vasten in de Ramadan nader te bestuderen. Het tijdschrift van de Canadian Medical Association bevestigt dat er heel wat onderzoek bewijst dat vasten gezond is.
Verandering in levensstijl – De islamitische aanpak
De nieuwste rage houdt een verandering van levensstijl in. Opstaan voor zonsopgang, jezelf een fitnesstraining gunnen, daarna hydratatie gevolgd door een rustig ontbijt, waarbij je een deel van de maag leeg laat. Dan volgen 7 à 9 uren van vasten, waarna je enkele uren voor het slapengaan één maaltijd nuttigt.
Als je deze routine aandachtig bestudeert, merk je dat dit de manier is waarop moslims hun dag beginnen. Ramadan of niet, moslims staan op voor zonsopgang, bidden en gaan dan aan de slag.
Een van de belangrijkste gezondheidsprincipes is een evenwichtig dieet. Profeet Muhammad ﷺ heeft benadrukt dat minder eten een manier is om misselijkheid en ziekte te voorkomen. Hij heeft gezegd:
“De zoon van Adam vult geen slechter vat dan zijn maag. Het volstaat voor de zoon van Adam dat hij enkele happen eet, genoeg om overeind te blijven. Als hij dat moet doen (zijn maag vullen), laat hij dan een derde vullen met voedsel, een derde met drank en een derde met lucht.“
Wat je niet wist over de Ramadan
1. Vasten beïnvloedt je geestelijke en lichamelijke welzijn. Het leidt tot een gezonder en meer voldaan leven. Dat wisten de moslims al 1400 jaar geleden.
2. Doordat ze zich gedurende 30 dagen moeten onthouden van verboden zaken, helpt de Ramadan de moslims om slechte gewoonten, zoals roken en roddelen, op te geven.
3. De moslims verbreken hun vasten met dadels die rijk zijn aan vitaminen, mineralen, fructose en dextrose. Dat zijn allemaal zaken die je nodig hebt voor een gezond lichaam.
Gezondheidsfeiten
Dr. John Berardi, hoofdwetenschapper van Precision Nutrition, benadrukte in zijn lezing over het vastendieet dat vasten kan helpen om diabetes onder controle te krijgen, om gewicht te verliezen, kanker te voorkomen en de gezondheid van de hersenen te verbeteren.
Vasten, voedsel en obesitas
Obesitas is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld die kunnen worden vermeden. Het komt meer en meer voor bij volwassenen en kinderen, en nu zelfs ook in ontwikkelingslanden. Het blijkt een van de meest ernstige volksgezondheidsproblemen van deze eeuw te zijn.
Mohammad Yawar Yakoob, van het Departement Voeding aan de Harvard School of Public Health in Boston (USA), voerde een onderzoek uit bij obese personen in Egypte. Aan de hand van een voor-en-na-onderzoek ontdekte hij dat hun algemene gezondheid en welzijn aan het einde van de Ramadan aanzienlijk waren verbeterd. Ook bleek het vasten voor obese vrouwen met type 2 diabetes in Algerije te leiden tot een meer evenwichtige glucosespiegel.
De Ramadan is Gods manier om ons te zeggen dat het mogelijk is om een ongezonde levensstijl op te geven. Er zou geen obesitas meer bestaan als we zouden leven zoals Profeet Muhammad ﷺ heeft geleefd.
Iemand een dadel?
De ideale manier voor een moslim om het vasten te verbreken is met dadels. Dadels zijn rijk aan vitaminen, mineralen, fructose en dextrose – allemaal zaken die je nodig hebt voor een gezond lichaam. Bovendien zijn ze veel lekkerder en voedzamer dan een Mars of Snickers.
Regelmaat maakt sterk
Het is bekend dat iets wat we als mens gedurende 4 weken vaak herhalen tot een gewoonte wordt, en dat die ons voor de rest van ons leven bijblijft. De Ramadan is dus een perfecte periode om slechte gewoonten zoals roken, dwangmatig eten, onregelmatige slaaproutine enz… op te geven. Dit kan het begin zijn van een nieuwe, meer verzorgde en betere levenswijze.
Het is puur uit liefde voor God dat we onze wilskracht ontwikkelen en wegblijven van toegestane zaken (zoals voedsel, echtelijke omgang). Dit toont ons: als we erin slagen om toegestane zaken te laten, dan moet het ook lukken om weg te blijven van slechte gewoonten (zoals liegen, bedriegen, achterklap, roddel, enz). We hebben voldoende potentieel en we zijn sterk genoeg om onszelf op de steeds weer te verbeteren.
Ramadan – de maand van de Koran
De Ramadan is de maand van de Koran. Het is dan ook raadzaam om veel Koran te reciteren tijdens die maand. Niet-moslims die in staat zijn om de zaken rationeel te overdenken en te analyseren, doen er goed om de Koran ten minste één keer in hun leven te lezen. De Koran biedt een complete leidraad voor elk aspect van het menselijke leven. Ze kunnen er dus veel van opsteken.
Belangrijke verduidelijking
Het is belangrijk om duidelijk te maken dat moslims niet vasten voor hun gezondheid. De moslims vasten in overeenstemming met het goddelijke gebod dat vervat ligt in de Koran. Vasten is doorheen de geschiedenis een instelling geweest die door verschillende religieuze gemeenschappen (denk aan de vasten van de christenen en Yom Kippoer bij de joden) werd beoefend.
Allah verklaart:
“O JULLIE DIE GELOVEN, HET VASTEN IS VOOR JULLIE VERPLICHT ZOALS HET OOK VERPLICHT WAS VOOR DEGENEN VOOR JULLIE. HOPELIJK ZULLEN JULLIE (ALLAH) VREZEN.”
[EDELE KORAN 2:183]
Waar het op aankomt
Vasten heeft te maken met spiritueel en lichamelijk welzijn. Het kan je helpen om een langer, gezonder en meer vervuld leven te leiden – iets wat moslims al duizenden jaren geleden wisten. Dus of je nu moslim bent of niet, laten we de Ramadan verwelkomen en ons naar een nieuwe, verjongde, trendy versie van onszelf vasten.