Home Basiskennis Doel van het leven Tussenhalte op weg naar het Paradijs

Tussenhalte op weg naar het Paradijs

Tussenstop Paradijs

Heb je al eens een lange autoreis ondernomen, waarbij je verschillende staten doorkruiste? Je vertrok van thuis en had een leuke gezinsvakantie voor de boeg. Als je aan de Oostkust van de Verenigde Staten woont, ben je misschien wel op weg naar Disney World in Florida, of een andere vakantieplek. Ik heb het over lange ritten, uren lang of zelfs een dag of twee.

Zeker als je kinderen in de wagen hebt, zal je onderweg enkele keren moeten stoppen voor een plaspauze. Dus draai je die parking op. Het is geen vervallen hok, maar een modern net baanrestaurant. Voor de ouders, als volwassenen, is het gewoon een plek waar je snel een pauze neemt. Je rust enkele minuten uit van de rit, je eet misschien een hapje en dan ga je weer op weg. Maar voor de kinderen is het anders.

Wanneer ze binnenkomen, zijn ze opgewonden over de nieuwe plek. Voor hen lijkt het of ze hun vakantiebestemming al hebben bereikt. Dat is de manier waarop ze die plek zien. Ze zien de toonbank met Dunkin’ Donuts, McDonald’s, Burger King en zoveel meer waar ze gek op zijn. Dan ontdekken ze het winkeltje met speelgoed, T-shirts en souvenirs. Hun oog valt op de speelhal, verkoopautomaten en natuurlijk hebben ze de kauwgomballenbak gevonden en de verdelers van kegeltjes, plastic ringen, zelfklevers, afwasbare tattoos en zoveel meer.

Ze lopen overal rond en doen gek terwijl hun ouders proberen hen onder bedwang te houden. Mama en papa zeggen: “Kindjes, toe nou! Dit is slechts een tussenstop. We zijn er nog niet. Bewaar je energie voor onze echte vakantiebestemming!” Maar daar hebben de kinderen geen oren naar. Zo ver vooruit kunnen zij niet denken. Al wat ze zien, is het hier en nu. Ze vinden het hier zelfs zo leuk dat ze bedelen om nog even te mogen blijven wanneer hun ouders eindelijk willen vertrekken. Bij voorkeur willen ze gewoon hier blijven en van deze plek hun vakantieplek maken.

Dit is echter niet gewoon een leuk verhaaltje over kinderen die spelen in een baanrestaurant. Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zijn met hem) heeft gezegd:

“Verblijf in deze wereld alsof je een vreemdeling bent of een voorbijganger.” (Bukhari)

We weten dat dit leven niet onze uiteindelijke bestemming is. We zijn op weg naar het hiernamaals. Dit leven is niets meer dan een tussenstop op die reis. In de Koran zegt Allah:

“Het wereldse leven is slechts de (kortstondige) genieting van een waandenkbeeld.” [Edele Koran 3:185]

Mensen laten zich vaak afleiden door de tijdelijke genietingen van deze wereld. Maar wie intellectueel en geestelijk volwassen is, erkent dat hij zich niet moet concentreren op dit leven, maar op het volgende. Dat is namelijk waarheen we ècht op weg zijn. Daarom zou het ook onze belangrijkste bekommernis moeten zijn. Dit leven moet een voorbereidingsperiode zijn. Het enige wat we op de Dag des Oordeels kunnen meenemen zal nu eenmaal zijn ons geloof en onze daden. Alleen aan de hand daarvan zal Allah bepalen wie mag blijven. In de Koran zegt Allah:

“Dan, voor degenen die de grenzen overtreden en de voorkeur aan het wereldse leven gaven. Waarlijk, hun verblijfplaats zal het Hellevuur zijn. En wat betreft degenen die de macht van hun Heer vreesden en de ziel weerhielden van slechte begeerten. Waarlijk, hun verblijfplaats is het Paradijs.” [Edele Koran 79:37-41]

Je wil dus naar het Paradijs, maar je weet niet zeker of je wel op de goede weg zit. Maak van de Koran je GPS. Hij maakt het onderscheid tussen goed en kwaad. Lees hem. Wanneer je merkt dat de weg waarop je je bevindt niet overeenstemt met de aanwijzingen die Allah in de Koran geeft, verander van richting en ga verder op het rechte pad, nu je nog kan.

Allah zegt:

“Waarlijk, eenieder die zichzelf reinigt (van zijn zonden), zal succesvol zijn. En (ook) degene die de Naam van Zijn Heer gedenkt en bidt. Nee, jullie geven de voorkeur aan het leven van deze wereld. Terwijl het Hiernamaals beter en blijvender is. Waarlijk, dit is in vroegere geschriften vermeld. De geschriften van Ibrahim en Mozes.” [Edele Koran 87:14-19]

Goede reis!

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Time management – 7 tips van de Islam

Het leven is niets meer dan een korte tussenhalte op onze reis naar het Hiernamaals. Wacht…