Moslims betalen boete van hun aanvaller
Met een spuitbus in de hand schilderde Abraham Davis in oktober 2016 zwarte nazi hakenkruizen op de muur van de Al-Salam Moskee in Fort Smith, in Arkansas. Hij krabbelde net “Go Home (Keer terug)” boven een bordje met de vraag naar een babysitter, op de houten deur aan de voorzijde van de moskee, toen de veiligheidscamera hem op heterdaad betrapte.
“We willen jullie hier niet in de VS” was de begroeting voor Hisham Yasin toen hij de volgende dag aankwam bij de Al-Salam Moskee, wat in het Arabisch “vrede” betekent. Op een van de ramen aan de voorkant stond, naast scheldwoorden tegen de Islam en Allah, een uitspraak die hij niet herkende: “Deus Vult”. Dat is Latijns voor “Het is Gods Wil” – een middeleeuwse slogan die werd gebruikt tijdens de Kruistochten. Hisham, een van de oprichters van de moskee, was geschokt. Met een ongemakkelijk gevoel en het gevoel niet welkom te zijn belde Hisham de politie en verwittigde hij de raadsleden.
Davis’ misdaad, die werd geklasseerd als zwaar, leidde tot een boete van 3.200 USD en gemeenschapsdienst, ondanks het feit dat de moskee gevraagd had mild te zijn voor hem. Na te hebben nagedacht over wat hij had gedaan, zag Davis zijn fout in. Hij betreurde het voorval en stuurde een brief aan de moskee om zich te verontschuldigen:
Ik weet dat jullie waarschijnlijk niets van mij willen horen, maar ik wil jullie dit toch even laten weten. Het spijt me zo dat ik jullie moskee heb besmeurd. Dat was fout van mij en jullie verdienen niet dat iemand jullie zo iets aandoet. Ik heb jullie gekwetst en dat achtervolgt me. En ondanks dat alles hebben jullie me vergeven. Jullie zijn veel betere mensen dan ik.
Toen ze de brief van Davis hadden ontvangen, hielden de raadsleden van de moskee een vergadering en besloten ze dat het tonen van genade en vergiffenis beter overeenstemt met hun Islamitische waarden. Het bleef er echter slecht uitzien voor Davis. Als lid van een familie met beperkte middelen, raakte hij achterop met de betaling van zijn boete. De rechtbank verwittigde hem dat hij tot zes jaar cel zou krijgen als hij zijn achterstand niet betaalde. De raadsleden kwamen opnieuw samen. De voorzitter van Al-Salam, Louay Nassri, zei:
We weten dat deze persoon iets slechts heeft gedaan, en dat hij de gevolgen van zijn daden onder ogen moet zien. Maar we koesteren geen kwade gevoelens, tegenover niemand. Dit mag hem niet voor de rest van zijn leven achtervolgen.
De raadsleden hielden het gebod uit de Koran in gedachten, dat Moslims zich moeten haasten om menslievend en vergevensgezind te zijn.
“En haast jullie naar vergeving van jullie Heer en (naar het) Paradijs, dat net zo wijd is als de hemelen en de aarde, gereedgemaakt voor de Moettaqoen. (Zij zijn het) die uitgeven in voorspoed en in tegenspoed, en die de woede inhouden en vergevers van de mensen zijn. En Allah houdt van de weldoeners.” [Edele Koran 3:133-134]
Nassri zette dit vers om in de praktijk, toen hij Davis vergaf en spendeerde voor de zaak van Allah, door een cheque voor 1.700 USD uit te schrijven waarmee hij de rest van de man zijn boete betaalde. Davis was bevrijd van zijn straf voor een daad waarvoor hij allang berouw had getoond.
Toen het verhaal bekend raakte, bleef de telefoon van de moskee rinkelen van de felicitaties en geruststellingen van verantwoordelijken van kerken, synagogen en zelfs boeddhistische tempels. Ook bewoners, die het nieuws hadden gezien of die bij het voorbijrijden de besmeurde moskee hadden gezien, belden om hun empathie en steun te betuigen. Eén man barstte in tranen uit terwijl hij het verhaal aan zijn dochter vertelde toen ze de graffiti zagen op weg naar haar werk.
Het zijn onzelfzuchtige daden zoals wat deze Moslimgemeenschap heeft gedaan die het tij kunnen doen keren. Door in dit geval barmhartigheid te tonen hebben Dr. Louay Nassri, Hisham Yasin en de andere leden van de moskee een zware klap toegebracht aan de onwetendheid die de haat en het vandalisme voedt. Deze kleine moskee veranderde een kwalijke situatie in een kans om aan hun gemeenschap het ware gezicht van de Islam te tonen.